Kuva: http://bit.ly/g43yMx

Kuukautiskivuiksi (dysmenorrea) määritellään päivittäistä toimintaa häiritsevät kivut, joita esiintyy kuukautisten aikana. Kuukautiskivut voivat olla joko lieviä tai toisaalta joillakin naisilla erittäin pahoja. Lievät kuukautiskivut ovat verrattain normaaleja, mutta pahemmat kivut kannattaa tutkituttaa jos ne haittaavat normaalia elämää ja huolestuttavat. Pahat kuukautiskivut esiintyvät usein yhdessä runsaan kuukautisvuodon kanssa.

Luokittelu

Kuukautiskivut voidaan määritellä joko primaarisiksi tai sekundaarisiksi. Primaarisissa tapauksissa mitään tarkkaa tekijää tai sairautta ei voida löytää kuukautiskipujen aiheuttajaksi. Sekundaarisissa tapauksissa jokin olemassaoleva sairaus tai muu taustalla piilevä asia aiheuttaa kuukautiskivut. Tällaisia sekundaaria kuukautiskipujen aiheuttajia voivat esimerkiksi olla endometrioosi, munasarjakystät, adenomyoosi tai jännitteet lantion alueella. Myös kuparikierukka saattaa aiheuttaa kuukautiskipujen pahenemista.

Oireet

Kuukautiskivut voivat esiintyä usealla eri tavalla, esimerkiksi terävänä, pistävänä, polttavana, rasittavana tai jatkuvana lievänä kipuna. Kuukautiskivut voivat alkaa muutamaa päivää ennen kuukautisia tai saattavat esiintyä samaan aikaan kuukautisten kanssa.  Kivut esiintyvät yleensä alavatsalla, mutta kipu saattaa myös säteillä reisiin tai alaselkään.

Varsinaisten kipujen lisäksi esiintyy usein myös muita oireita, kuten esimerkiksi väsymystä, oksentelua, ripulia, ummetusta, päänsärkyä, huimausta tai yleistä huonovointisuutta. Kuukautiskivut alkavat usein ovulaation tapahtumisen jälkeen ja voivat jatkua jopa kuukautisvuodon päättymiseen saakka.

Diagnosointi

Kuukautiskipujen vakavuuden määrittelemiseksi ei ole olemassa mitään yhtä ja yleistä kaavaa. Kipujen vakavuutta voidaan mitata esimerkiksi kipujen aiheuttamien poissaolojen määrällä töistä tai koulusta. Lisäksi voidaan hyödyntää potilaan kertomaa sekä verrata kipuja muihin mahdollisiin kehossa esiintyviin kipuihin sekä kuukautisvuotoon ja kuukautiskiertoon. Kun kuukautiskipujen olemassaolo on todettu, voidaan tehdä erilaisia testejä kipujen syyn löytämiseksi.

Kuukautiskipupotilaan kuukautishistoria tutkitaan jos sellainen on saatavissa, sekä tutkitaan lantion alueen yleinen rakenne. Testejä joita potilaalle voidaan tehdä ovat mm. irtosolunäytteen ottaminen, eräät laboratoriotestit, gynekologinen ultraäänitutkimus ja mahdollisesti vatsaontelon tähystys eli laparoskopia.

Hoito

Kuukautiskipujen hoitamisessa tulisi aina ensin tutkia, että onko taustalla kipujen aiheuttajana jokin olemassa oleva sairaus, jonka hoitaminen mahdollisesti poistaisi kuukautiskivut tai lievittäisi niitä.

Jos kyseessä on primaarinen kuukautiskipu jolle ei löydy mitään taustalla olevaa selitystä, on tulehduskipulääkkeiden huomattu lievittävän kipuja. Lisäksi kuukautiskipuja voi yrittää lievittää tavallisimmilla kipulääkkeillä, esimerkiksi Buranalla tai vastaavilla valmisteilla.

Ehkäisypillereitä käytetään usein kuukautiskipujen lievittämiseen, joskin näiden käytöstä on saatu ristiriitaisia tuloksia. On ajateltu, että kuukautiskivut monessa tapauksessa johtuvat ovulaation aiheuttamasta hormonitasapainon muutoksista. Ehkäisypillerit estävät ovulaation, minkä on puolestaan ajateltu poistavan kipuja.

Myös ruokavaliolla tai joillain puutostiloilla saattaa olla vaikutusta kuukautiskipuihin. Esimerkiksi omega-3 rasvohappojen, magnesiumin, E-vitamiinin, sinkin tai tiamiinin puutos voi pahentaa kuukautiskipuja.

Yleisyys

Kuukautiskivut ovat verrattain yleisiä, sillä noin joka neljäs nainen kärsii niistä. Suurin osa kuukautiskipupotilaista on  alle 30-vuotiaita naisia – iän myötä kivut yleensä lievittyvät tai häviävät jopa kokonaan. Teini-ikäisistä kuukautiskivuista kärsii erään tutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia ja erään toisen tutkimuksen mukaan puolestaan jopa lähes 90 prosenttia. Norjassa puolestaan on tutkittu, että jopa 14 prosentilla nuorista kuukautiskivut ovat niin pahoja, että ne pakottavat säännöllisesti jäämään pois koulusta tai töistä.

Raskaana olemisen on sanottu lievittävän kuukautiskipuja, mutta tämä ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa poista kipuja.